Skal vi lage rene drikker med rene smaker uten noe som helst tull, er vi prisgitt flinke produsenter med stor lidenskap for og kunnskap om plommene, eplene og solbærene sine.
Denne bloggen vil vi blant annet bruke til å fremheve noen av disse leverandørene, og vi begynner hos en av Safteriets hovedleverandører av rabarbra, Vendel Marie Sægrov. Hun er odelsjente på Stølahei gårdlike ved Store Stokkavatnet, 10 minutter utenfor Stavanger.
De økologiske verdiene står sterkt i familien på gården. Helge, Vendels far, startet med økologisk drift for mange år siden, og har tidligere levert både aronia og rabarbra til Safteriet. Han har faktisk også hjulpet oss med å fikse produksjonsutstyret vårt, så Helge har reddet minst én sesong for oss …. Tusen takk Helge, for alle gangene du har snudd deg rundt og hjulpet oss. Vi er evig takknemlige!
I 2017 bestemte Vendel seg for å øke produksjonen og begynte å dele rabarbrarøtter for å få flere planter. Året etter fikk hun lov til å kjøpe over 300 planter av vår produsent på Østlandet, Annes Rabarbra. Til sammen er det nå over 500 planter på gården, så her blir det deilig drikke av rabarbrastilker fra folk som vi vet leverer kvalitet. Samarbeid på kryss og tvers – det liker vi.
Selv om Stølahei Gård er vår hovedleverandør på rabarbra, får vi fantastiske råvarer også fra andre som du sikkert kommer til å lese mer om her på bloggen: Ullandhaug Gård har i mange år levert nydelig jordbærrabarbra (tenk at det finnes en sort som heter det!). Urtehagen Skansen på den lille øya Byre utenfor Stavanger, Gjermestad Gård utenfor Egersund, Annes Rabarbra og John Handeland på Langøy utenfor Stavanger forsyner oss også med deilige stilker, og Arne Handeland i Sauda vurderer å plante. (Hurra!) Frem til vi kommer opp i det volumet vi trenger, importerer vi siste rest. Men sånn det ser ut i dag, blir rabarbradrikken vår snart laget av 100 % norske råvarer.
Litt om rabarbraplanten
Først en liten fun fact: Rabarbra er ikke en frukt, det er faktisk en grønnsak! På latin heter den rosa nytelsen Rheum rhabarbarum. Planten kommer opprinnelig fra Sentral-Asia, og ankom Europa på 1700-tallet. Den syrlige smaken kommer fra både oksalsyre og eplesyre, og mengden syre varierer. De grønne har for eksempel høyere syreinnhold enn de røde, det kjenner du godt hvis du tar deg et knasende bit …. Når vi lager rabarbradrikk, foretrekker vi å blande de forskjellige sortene for å få til den magiske smaken, fargen og lukten av sommer på flaske.
Har du spørsmål om rabarbra, drikkene våre eller noe annet? Send oss gjerne en e-post! Og skulle du bo i nabolaget, send en vennlig tanke til Vendel neste gang du går rundt Stokkavatnet – uten henne og de andre dyktige bøndene, ingen rabarbradrikk!
Ha en nydelig dag!
Safthilsen fra Safta